Etiketter

torsdag 16 april 2015

Växthuseffekten och hålet i ozonlagret, två olika miljöproblem


 Växthuseffekten är ett miljöproblem, gaserna koldioxid (CO2), Metan (Ch4), Vattenånga (H2O), lägger sig som ett täcke vid atmosfären. När solljuset kommer in från solen studsar det mot jorden och ut mot rymden igen men växthusgaserna håller en del av solenergin kvar. Vi behöver dock gaserna, annars skulle det vara väldigt stor temperaturskillnad.

Problemet:
Men problemet är att vi släppt ut för mycket koldioxid och metan. Koldioxiden kommer främst ifrån oljan (bensin och diesel) som de flesta bilars bränsle består av. Oljan är ett fossilbränsle och håller på att ta slut.Vi har på kort tid skickat iväg allt på en gång.
Sedan äter vi mycket kött så vi föder upp en hel del kossor. Kosornas gaser är metangas vilket är då naturligt men inte lika mycket som vi föder upp nu endast för att äta.
Det som också är tråkigt är att U.S.A vägrar skriva på Kyoto protokoll (

Lösningar:
Vi kan åtgärda problemet med metanet genom att äta mer vegetarisk mat vilket då minskar uppfödningen av kor. Problemet med det är att många kommer förlora på det eftersom de som jobbar med det kan bli arbetslösa eller få mindre lön.
Problemet med oljan kan man lösa med att ta betalt inne i städer där det körs mycket. Det är också ett problem eftersom enskilda människor vill ta sig till jobb, skola osv. Sen finns det inte heller tillräckligt många platser där du kan tanka biogas vilket kan vara mindre lockande om man t.ex. reser mycket med bil.

Vad man bör hålla sig till:
Du kan börja köra på biogas det kommer bli dyrare men det är för en bra sak. Du kan också äta mindre nötkött och äta mer grönsaker vilket också är bättre för hälsan.

Ozonlagret är ett täcke av ozon som också befinner sig nära atmosfären. De skyddar mot UV-strålning som kan framkalla hudcancer.


Källa: http://dayviews.com/t-andersson/2007/10/26/
Problemet:
Men människan har gjort hål i ozonskiktet med freoner. Freoner fanns i bl.a. sprayburkar och kylskåp.
Många under senare 1900-tal sprayade mycket med sprayburkar som gjorde hål i ozonskiktet. Freonerna i kylskåpen slängde man ut tillsammans med kylskåpen vilket också släppte ut freonerna. Men som man ser på bilderna nedanför så har hålet  minskat hastigt bl.a. av att vi inte sprayar lika mycket och att man tar hand om kylskåpen.



Källa: 

Lösning:
Men de har människan lyckats ta hand om så nu när man ska slänga ett kylskåp så måste man spara freonerna och återanvänd dem. Forskare ser en positiv utveckling eftersom hålet är nu lika stort som det var kring 90-talet.

Vad man bör hålla sig till:
Använd inte mycket sprayburkar och se till att ditt kylskåp tas hand om ordentligt.








Källor:


1 kommentar:

  1. Bra! Du har beskrivit båda problemen på ett bra sätt, det märks att du har förstått. Fördjupa t ex genom att lägga till bilder, beskriv vilka lagar och överenskommelser som finns, vad enskilda människor kan göra.

    SvaraRadera